Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ημερολόγιο εγκαινίων

Το πολύβουο μελίσσι των προετοιμασιών δεν πρόλαβε να διακοπεί ως τις 12 που άνοιξαν οι πόρτες. Τελευταίες πινελιές στις πραμμάτειες, κάποιοι που δεν πρόφτασαν και τους βρήκαν οι πρώτοι επισκέπτες να σκαρφαλώνουν σε καρέκλες και να κρεμούν τα κολιέ τους, ερωτήσεις περαστικών
-τι είναι εδώ;
Και τι να πρωτοαπαντήσεις, φτάνουν οι φίλοι με τα δώρα τους, ορχιδέες, τριαντάφυλλα, ένα μπονσάι, δυο μπουκάλια κρασί, λίγες τυρόπιτες στο χέρι, μια κρεμάστρα που λέει " parapera" κι από δίπλα 28 Μαΐου.

Έρχεται και η μπάντα με τα χάλκινα και ξεκινούν να μας παίζουν μουσική στο κατώφλι της Αχαρνών, βγαίνουν τα παιδιά απ' τα παράθυρα και παρατούν τα περίπτερα να δουν τι γίνεται, ακριβώς εκεί περνάει μια μακρόσυρτη κι αργή μοτοπορεία, πάλι οι περαστικοί
-έχει σχέση αυτό με τους μουσικούς που παίζουνε;
και τι να πρωτοαπαντήσεις, είναι μάλλον και τα δυο στον δρόμο. Όχι βέβαια, μάλλον είπαμε, πρόκειται για σύμπτωση και κινάει η μπάντα για να λιβανίσει το κτίριο με ρυθμούς μεταλλικούς και νότες πανηγυρικές, απρόσμενες χαιρετούρες, κάποιος στη λιτανεία με τα δίτροχα είναι γνωστός, μια γουλιά καφέ και πάμε μέσα, το παραπέρα ξεκίνησε.

Στα εγκαίνια περιμένει κανείς μια αυτονόητη καταναλωτική έξαψη, ακόμη και οι φίλοι αγοράζουν επειδή πρέπει, ας πούμε μια συμβολική θυσία για να ευχηθούν κάθε καλό, όμως δεν έγινε αυτό, έγινε κάτι σπουδαιότερο που δεν μεταφράζεται σε μια στεγνή εμπορική γλώσσα, όχι γιατί δεν την περιέχει, αλλά διότι δεν περιέχει μόνο αυτήν. Οι φίλοι μας ήρθαν και με μισό ευρώ στην τσέπη τους, να μας δουν από κοντά και να μπουν με το δεξί, να μας ζωγραφίσουν τους τοίχους μας, να καθίσουν στο πόστο μας για να πιούμε ένα νερό δροσερό.  Οι επισκέπτες μας, οι καλεσμένοι μας, μακρινοί γνωστοί που μας βρήκαν στο διαδίκτυο, διένυσαν 80 χιλιόμετρα ή ταξίδεψαν από την Σύρο και την Σάμο, κατέφθασαν από όλες τις χώρες της Αθήνας, μας χαιρετούσαν και τους χάναμε στον λαβύρινθο των πραγμάτων και των προϊόντων, ο Ιάκωβος Δρακούλης κερνούσε τον καφέ του, από πάγκο σε πάγκο βρίσκονταν στην ταράτσα του δώματος και φωτογράφιζαν την γειτονιά από ψηλά, ύστερα μπερδεύονταν οι μουσικές, βαλκανικές κορόνες και σουίνγκ που στροβιλίζεται απ' την αυλή προς τα πάνω τους καλεί να κατεβούν και να κρατήσουν τους ρυθμούς. Οι ευχές και τα δώρα πήραν κι άλλες μορφές, η αγορά απέκτησε μια ατμόσφαιρα συναντήσεων, που ξεπέρασε όλους τους απολογισμούς της ημέρας.
 Μια αδιάκοπη ροή προσώπων συναντήθηκε με τις δημιουργίες των συμμετεχόντων στα εγκαίνια του parapera, τα παράθυρα προς την αυλή γέμιζαν συνεχώς από βλέμματα περιέργειας, όπως το κάδρο της Γιώτας και του Βασίλη, προκαλούσε τις εκφράσεις μας κι αποτύπωνε την γιορτή
-κάνε ότι πονάς πολύ κι ότι τραβάς τις κοτσίδες σου ή
-κάνε ό,τι θέλεις ή
-α, καλός είσαι εσύ, αστέρι.

Εντολές εκφράσεων, μικρές σκηνοθεσίες στιγμών, οι μπαλκονόπορτες φέρνουν αέρα κατευθείαν απ' τη Βικτώρια, το γλέντι  συνεχίζεται με ένα κοντραμπάσο, ένα ακορντεόν και μια κιθάρα στο εστιατόριο. Οι τυχεροί δίπλα στον πάγκο του μπαρ είναι μια ανάσα απ' τις πιατέλες που απλώνει στη διάθεσή μας ο Angelo, μικρές μπουκιές εγκαινίων παρατίθενται κυκλικά κι ανυπόμονες να διαδεχθούν τις επόμενες αφίξεις των γεύσεων.

Η διάταξη των φώτων πάνω απ' τα περίπτερα και οι ατέρμονες ερωταπαντήσεις, οι απρόσμενες συμπτώσεις στις σκάλες και οι γρήγορες κινήσεις για τα ρέστα, οι αναπάντεχες κουβέντες για συνεργασίες, τα τηλέφωνα που γράφονταν, τα κοσμήματα που δοκιμάστηκαν, τα μπλουζάκια που ήταν στενά και ξαναδιπλώθηκαν για το ράφι τους, τα παπούτσια που αγοράστηκαν και περιμένουν να τα τσαλακώσεις, τα πόδήλατα που ζωγραφίστηκαν και μετρούν χιλιόμετρα στο εκθετήριο, οι παλιοί γνωστοί και τα συσσωρευμένα νέα τους, όλα διαλύονταν καθώς κατέβαινες στο ημιυπόγειο, κι είχε αποκτήσει ο αέρας  μια αισθαντικότητα πυκνή. Το πάθος στα γυρίσματα των τραγουδιών και η σύμπνοια των χειροκροτημάτων μετέδωσαν μια διαφορετική γιορτή από αυτήν του ισογείου και του πρώτου ορόφου με τα περίπτερα των δημιουργών.  Ιδρωμένες μπουκάλες με κρασί αδειάζουν και γεμίζουν, άγνωστοι ως τώρα πιάνουν στη μέση του προαύλιου χώρου ένα βαλς, το parapera κλείνει την πρώτη ημέρα του, μετακομίζουν όλοι στην αυλή και δίπλα στα φρεσκοφυτεμένα δενδρολίβανα. 

Ένα κορίτσι μικρό σχεδόν τρομάζει με το ακορντεόν που ξεδιπλώνεται, καληνύχτες κι ένα ποτήρι ακόμη, αγκαλιές κι αποχαιρετισμοί κι ευχαριστίες, οι γείτονες ήδη κοιμούνται και τα φώτα τους ατάραχα, σβηστά. Εμείς στο σκοτάδι πάλι λέμε κουβέντες ή δεν μπορούμε να πούμε και τίποτε. Ακούμε τους άλλους παραπέρα να συζητούν για την Δευτέρα που έρχεται, για την ημέρα που έφυγε, τι ώρα κλείνει το μετρό κι είμαστε ακόμη εδώ.





Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ελισάβετ Καπογιάννη - Μετά-μοντέρνα γεωμετρία

H Ελισάβετ σπούδασε σχέδιο μόδας στην Αγγλία και συνέχισε την πορεία της στο χώρο με συνεργασίες στο Λονδίνο αλλά και στην Αθήνα. Παράλληλα ασχολείται με το σχεδιασμό κοστουμιού στο θέατρο και στον χορό.



Το 2010 δημιουργεί το label Elisavet Kapogianni Design Studio με έδρα την Αθήνα. Σχεδιάζει και κατασκευάζει γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ upscale prêt- a -porter. Η ίδια χαρακτηρίζει το ύφος της δουλειάς της ως μια παράδοξη αισθητική αντιθέσεων. "Ο ρομαντισμός που πηγάζει μέσα από την κλασική φόρμα, συνδιαλέγεται με μια μετά-μοντέρνα αιχμηρή γεωμετρία και τελικά εκφράζει μια σύγχρονη αστική αισθητική".




Οι φόρμες και οι γραμμές δημιουργούνται από αιχμηρές γωνίες και επιφάνειες,  καθώς και οι όγκοι στις σιλουέτες  προκύπτουν από δομημένα ντραπέ. Οι  καμπύλες φόρμες διαμορφώνονται μέσα από την σύγκρουση με την αυστηρή δομή, κάνοντας εμφανή μια δυναμική σχέση μεταξύ του ρετρό και του μεταμοντέρνου. 



"Δίνω έμφαση στα γεωμετρικά γραφιστικά εμπριμέ εκμεταλλευόμενη το φως που αντανακλάται πάνω στο ρούχο. Με ενδιαφέρει η έμφαση αντιθετικών υφασμάτων και υφών.". Η Ελισάβετ δίνει μεγάλη σημασία στο φινίρισμα και την λεπτομέρεια.



Τα ρούχα της Ελισάβετ τα βρίσκετε σε καταστήματα στην Αθήνα, στην Κύπρο και στην  Αίγινα, αλλά και στο showroom της στην Αθήνα, Μαυρομματαίων 31. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της και στο elkapo.design@yahoo.com




"Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα. Το studio μου στεγάζεται σε μια από τις παλαιότερες αστικές πολυκατοικίες της Αθήνας, στη Μαυρομματαίων 31 . Το αστικό πλαίσιο είναι πηγή έμπνευσης και ερέθισμα για δημιουργία, καθώς μου θυμίζει συνεχώς ότι μπορεί τελικά στο design να συναντώνται η δημιουργία, η αισθητική, η λειτουργικότητα και η συνύπαρξη με τη φύση. Το κέντρο της Αθήνας γενικότερα, με όλα τα όμορφα και τα άσχημά της, είναι αστείρευτη πηγή ερεθισμάτων και προσφέρει  άμεση επαφή με το κοινωνικό γίγνεσθαι". 
Θα είναι στο Parapera με τη συλλογή της Άνοιξη-Καλοκαίρι 2011, από τις 28/05 και για μια εβδομάδα.


Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Co.per jewels - Κόσμημα σε 5 σκέψεις

Καλύτερα πέντε παρά ένας, σκέφτηκαν οι Κατερίνα Περουλάκη, Μαρία Κωστούλα, Μηλιαράς, Άννυ Δημάδη και Γεωργία Διγενή, η ομάδα των co.per jewels. Τέχνη τους το κόσμημα.
Σκαρφαλώνω
«Για εμάς το κόσμημα αποτελεί μια μορφή τέχνης, μια δυνατή  έκφραση. Αυτό και μόνο αρκεί να πυροδοτήσει την φαντασία και να θέσει σε κίνηση τη δημιουργική μας ανάγκη».




μαζί
«Με όχημα την απύθμενη  δεξαμενή της τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας (τεχνικές) δημιουργούμε κοσμήματα που ανταποκρίνονται στην έκφραση, το ύφος και την αισθητική μας.»




τσαμπιά

Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι πολύτιμα και μη πολύτιμα μέταλλα, πέτρες, σμάλτα, κορδόνια, χάντρες και ό,τι εμπνέει τον καθένα τους. Οι τιμές των δημιουργιών τους κυμαίνονται από 20 μέχρι 200 ευρώ.


ήλιοι

Οι ίδιοι πιστεύουν πως το κοινό τους ανήκει  στον κόσμο εκείνο που του αρέσει το κόσμημα, όχι ως αντικείμενο μόδας, αλλά ως καλλιτέχνημα.

 
φύτρωσα



Τους co.perjewels θα τους βρείτε μεσω της προσωπικης επαφης,   σε διαφορα καταστηματα κοσμηματων ανα την Ελλαδα και στο Μουσειο Μπενακη και στο Ιδρυμα Θεοχαρακη.
Στο  parapera οι co.per jewels θα είναι μαζί μας από τις 28/05 και για ένα μήνα.


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους σε αυτό το email (co.per_jewels@yahoo.com) και να δείτε περισσότερα σε αυτό το blog: miliarakiskosmima.wordpress.com.

Ραλλού Παλτά - Τσάντες για να τις πας βόλτα

Το Ραλλού παραπέμπει στην καταγωγή της, το νησί της Λέσβου.


 
Αφού σπούδασε και δούλεψε στο σχεδιασμό και στα γυναικεία υποδήματα αποφάσισε να αφοσιωθεί στις τσάντες και στα αξεσουάρ






  Το κύριο υλικό της είναι το δέρμα, αλλά αγαπάει εξίσου και το ύφασμα.
«Η δουλειά μου απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και κυρίως σε γυναίκες που αναζητούν  το διαφορετικό και ποιοτικό μακριά από τις επιταγές της μόδας», αναφέρει η ίδια.



 
Τις δημιουργίες της Ραλλούς τις βρίσκετε σε χώρους στην Αθήνα και στην επαρχία, καθώς και στο εργαστήριό της, που βρίσκεται στο λόφο Σκουζέ. Μπορείτε, επίσης, να επικοινωνήσετε μαζί της στο ralloubags@gmail.com.



 
Η Ραλλού θα βρίσκεται στο parapera από τις 28/5 έως και τον Οκτώβρη.

Σβουροποιείον το «Αεικίνητον», που θα πει "σβούρα είναι και γυρίζει"

Η σβούρα μας λένε οι γραφές ότι είναι  από τα αρχαία χρόνια αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Το αρχαίο της όνομα ήταν στρόμβος, στρόβιλος ή βέμβιξ. Ήταν κωνικά φτιαγμένη από σκληρό ξύλο και παιζόταν με τη μάστιγα, με την οποία τη χτυπούσαν κρατώντας την έτσι σε περιστροφή.





Το «Αεικίνητον» είναι ο χώρος που στεγάζει ο Κωνσταντίνος Μουγγολιάς την αγάπη του για το ξύλο και τις σβούρες. Μυήθηκε στην τέχνη αυτή από τον παππού του και το 1999 έφτιαξε το εργαστήρι, στο οποίο συμπεριέλαβε και λαογραφικό υλικό σχετικό με το παιχνίδι αυτό.

Αυτός ο κόσμος της δίνης του Κωνσταντίνου  είναι εμπνευσμένος από την αλχημιστική ουτοπία.  


"Στην παραδοσιακή σβούρα απαραίτητο συμπλήρωμα είναι το σκοινί και η δεκάρα που είναι Ελληνικής κατασκευής. Στη σβούρα από ελιά χρησιμοποιείται αυθεντική γαρυφαλλόπροκα από τα στρατιωτικά άρβυλα, την οποία στις δεκαετίες 50΄και 60΄ έβαζαν τα παιδιά για καρφί στις σβούρες τους."


Στο «Αεικίνητον» κατασκευάζονται επίσης σβούρες από άλλα μέρη του κόσμου όπως η «χορεύτρια» και η «βασίλισσα» που είναι σβούρες με υποστήριγμα.





Το Νοέμβρη του 2003 το «Αεικίνητον» βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό παιχνιδιού που οργάνωσε το ίδρυμα Μαριάννας Βιλδιρίδη στη Θεσσαλονίκη. 





"Η σβούρα είναι μια αναπαράσταση, μια μικρογραφία του φυσικού κόσμου. Ο πλανήτης μας, ο γαλαξίας μας, το σύμπαν το ίδιο περιστρέφεται σε μια αέναη κίνηση στον χώρο και στον χρόνο και η σβούρα, μπροστά στα μάτια μας μιμείται για λίγα λεπτά τη κοσμική δίνη. Έτσι δονεί τις μυστικές χορδές της συμπαντικής ψυχής μας, ασυνείδητα μας υπενθυμίζει πως όλα γύρω γυρνούν, μας συντονίζει με τον απέραντο Κοσμικό Τροχό."



Τις σβούρες του "Αεικίνητου" θα τις βρείτε να στριφογυρίζουν εδώ: http://aeikiniton.gr/ αλλά και κοντά μας στο parapera από τις 28/05 και για μια εβδομάδα.

Παρέσα Κώνστα - Κόσμος ονειρικός


Ένα φυλλάδιο στάθηκε αφορμή για να σπουδάσει η Παρέσα Κώνστα σχέδιο και κατασκευή χειροποίητου κοσμήματος. Το όνειρό της ήταν και είναι η ΑΣΚΤ. "Μου αρέσει να σχεδιάζω και να κατασκευάζω κοσμήματα και δύσκολα φτιάχνω κάτι δεύτερη φορά, την ίδια αρχή προσπαθώ να ακολουθώ και στα αντικείμενά μου".









"Τα υλικά που χρησιμοποιώ για τα κοσμήματα είναι κατά κύριο λόγο το ασήμι. Στα αντικείμενα έχω μεγαλύτερη ελευθερία και χρησιμοποιώ χαρτί, ύφασμα και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. Από το καλοκαίρι του '10 διατηρώ τον δικό μου χώρο, ένα μικρό εργαστήριο -εκθετήριο, όπου μπορεί κανείς να δει την δουλειά μου από κοντά".
 



Οι τιμές των κοσμημάτων της Παρέσας, ξεκινάνε από 15 ευρώ και φτάνουν στα 150 ευρώ.  "Οι δημιουργίες μου πιστεύω ότι απευθύνονται σε όλους όσους έχουν ακόμα λίγη από την παιδικότητά τους. Θεωρώ ότι με αντιπροσωπεύει κάθε άνθρωπος που έχει όνειρα και προσπαθεί για κάτι καλύτερο.".  





Το site της www.paresa.gr, είναι από τα πιο ευφάνταστα που έχουμε δει. "Όλος ο σχεδιασμός γύρω από το λογότυπο και το site μου έγινε με βάση ένα σχέδιό μου, με την πολυκατοικία και το παιδί με το μπαλόνι, που κατά κάποιο τρόπο συμβολίζει την ζωή μας και την δύναμη που έχουμε στην ψυχή μας, που μας δίνει την ώθηση να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας ".





Βασική μου αρχή είναι ότι η τέχνη έχει άπειρες διαστάσεις και κάθε τι γύρω μας μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό κομμάτι της.


Στο parapera θα συμμετέχει με ένα δείγμα της δουλειάς της από φωτιστικά και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα, από τις 28 Μαΐου και για δύο εβδομάδες.



Γκαλερί Τεχνοχώρος - "parapera με ποδήλατο"

Μαζί με τα εγκαίνια του parapera, η Γκαλερί Τεχνοχώρος παρουσιάζει μία ομαδική έκθεση με τίτλο "parapera με ποδήλατο", στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος του Τεχνοχώρου που ονομάστηκε “Εκτός των τειχών”.  Το πρόγραμμα υλοποιείται, με στόχο την προσέγγιση κι ευαισθητοποίηση του κοινού στην τέχνη με διαφορετικό τρόπο. "Επιδίωξή μας είναι να "πάει" η τέχνη στον κόσμο ώστε να παρακινηθούν  περισσότερα άτομα να παρακολουθούν τα εικαστικά δρώμενα, είτε μέσα στις αίθουσες τέχνης και στα μουσεία, είτε στην καθημερινή της παρουσία στην πόλη", μας λέει η ιδιοκτήτρια Ηλέκτρα Δουμά - Χαλκούση.


Η αίθουσα τέχνης "Τεχνοχώρος" ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2003 με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, με στόχο την ανάδειξη, προβολή και ανάπτυξη της χαρακτικής τέχνης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχει πραγματοποιηθεί πληθώρα ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, τόσο Ελλήνων όσο και ξένων χαρακτών.


Από τις αρχές του 2010 και αφού ο χώρος πέρασε σε ιδιωτική πρωτοβουλία, αποφασίστηκε να ενταθεί η προσπάθεια αυτή και να λάβει έναν πιο διευρυμένο χαρακτήρα, αγκαλιάζοντας και άλλες μορφές τέχνης. Η πλήρης ανακαίνιση του χώρου αποτέλεσε το ξεκίνημα για την υποδοχή και ανάδειξη των μορφών αυτών, μέσα από την οργάνωση και παρουσίαση των εκθέσεων.




Η νέα πορεία του χώρου, χαρακτηρίζεται από σεβασμό και αγάπη για την τέχνη με διάθεση υποστήριξης νέων καλλιτεχνών, από χώρους όπως η χαρακτική, η ζωγραφική, η γλυπτική και η γλυπτική κεραμική, καθώς και η φωτογραφία. Η εστίαση στους νέους καλλιτέχνες στόχο έχει το ταξίδι σε νέους δρόμους λόγων, προτάσεων και προσεγγίσεων, και την απόκτηση καινούργιων εικαστικών εμπειριών.
 


Η πορεία αυτή σχεδιάζεται σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες, τους θεωρητικούς της Τέχνης και άλλες γκαλερί που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιδιώκοντας το άνοιγμα των συνόρων και την δικτύωση του κοινού με έργα ξένων καλλιτεχνών, αλλά και την προβολή Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό.

Στην έκθεση που θα γίνει στο Παραπέρα, θα παρουσιαστούν ζωγραφικά, χαρακτικά, κεραμικά αλλά και γλυπτά έργα με θέμα το ποδήλατο.
Συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες:
Magdalena Αγγελέτου, Βασίλης Καζάκος, Γκέλυ Καλινίκου, Μιχάλης Κόκορης, Χάρης Κοντοσφύρης, Γρηγόρης Κότσαρης, Αναστασία Κωνσταντάκου, Pino Pandolfini, Χρυσούλα Σκεπετζή, Ηλιάννα Σκουλάκη και Florence Christakis

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο parapera από τις 28/05 και για τρεις εβδομάδες.


Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Parapera...faces


Η Γιώτα Εξαρχοπούλου κι ο Βασίλης Σμαΐλης από την φωτογραφική ομάδα Photoenatos, θα είναι μαζί μας στα εγκαίνια του Παραπέρα και θα στήσουν ένα μικροσκοπικό στούντιο στον α' όροφο, για να φωτογραφίσουν όσους θέλουν να αποτυπώσουν την παρουσία τους στον χώρο. 

Μας προκαλούν να τους δείξουμε την παραπέρα πλευρά μας μπροστά στον φακό, να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο, να παίξουμε με τις εκφράσεις μας, να πειραματιστούμε σ' έναν άλλο καθρέφτη: την φωτογραφία. 

Η Γιώτα κι ο Βασίλης, μας περιμένουν πίσω απ' τον φακό τους από τις 12 το μεσημέρι, που ανοίγουν οι πόρτες του parapera και θα βάλουν το βλέμμα τους σε έναν αυτοσχέδιο μαραθώνιο προσώπων. Το κοινό του parapera, οι συμμετέχοντες δημιουργοί, οι φίλοι, οι μουσικοί που θα εναλλάσσονται κι όλοι οι περαστικοί θα είναι το περιεχόμενο της δράσης τους "Parapera ...faces".

Όσοι λάβουν μέρος, μπορούν να αφήσουν το email τους για να τους στείλουμε εκεί τις φωτογραφίες τους κι οι καλύτερες που θα προκύψουν, θα εκτεθούν στο parapera.




CYCLOPEDIA - Ποδήλατα κι ορθοπεταλιές

Την αγάπη τους για τα ποδήλατα ένωσαν η Βαλεντίνη Παναγούλη και ο Λουκάς Λεβίτσκι και έκαναν  το χόμπι τους επάγγελμα. "Με τα ποδήλατα   η σχέση μου ξεκίνησε, όπως και με όλα τα παιδάκια, μ'ένα 16αρακι, κι από τότε μέχρι σήμερα φτάνοντας πια στο 26'', το ποδήλατο έγινε μέρος της ζωής μου. Είναι μεταφορικό μέσο για μένα, άθληση και, πάνω απ'όλα, διασκέδαση. Γι' αυτό, λοιπόν, αποφάσισα να το κάνω κι επάγγελμα. Γιατί είναι κάτι που αγαπώ και γνωρίζω, μετά από τόσα χρόνια ποδηλάτισσα.", μας λέει η Βαλεντίνη.


Οι Cyclopedia εισάγουν ποδήλατα από την Πολωνία, λόγω του ότι  η συγκεκριμένη χώρα έχει πολλά εργοστάσια και οι Πολωνοί έχουν  εμπειρία στο αντικείμενο. "Έχουν σχετικά οικονομικά ποδήλατα και πολύ λειτουργικά, και αυτό ήταν που ψάχναμε κυρίως, για να μπορεί ο κάθε πελάτης μας να είναι ευχαριστημένος χωρίς να έχει στερηθεί πολύ μεγάλο ποσό".


Τα ποδήλατα που φέρνουν είναι:  mountain, city, folding, bmx, e_bikes ακόμα και παιδικά. "Οι τιμές είναι ανάλογες με τα θέλω του πελάτη. Αν κάποιος θέλει ένα τελείως απλό ποδήλατο ξεκινάμε από 170 ευρώ. Και ανεβαίνουν ανάλογα με το υλικό κατασκευής του σκελετού και τα περιφερικά του. Υπάρχει πληθώρα τιμών, ανάλογα με την ανάγκη του κάθε ποδηλάτη".



Τα σπαστά ποδήλατα τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει θραύση στις πόλεις. "Τα σπαστά ποδήλατα έκαναν την εμφάνιση τους πιο έντονη τα τελευταία  χρόνια και ο λόγος είναι το μικρό  μέγεθός τους. Εκτός του ότι ελέγχεται πιο εύκολα, σπάει στην μέση κι επιτρέπεται να το πάρεις και σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακόμα μπαίνει και σ' ένα απλό port baggage κι έτσι αποφεύγεις τις σχάρες. Τέλος ο χώρος που καταλαμβάνει μες το σπίτι σου είναι μηδαμινός."


Η Cyclopedia αχολείται και με το μετά της πώλησης "Αναλαμβάνουμε το service ποδηλάτων, είτε το έχουν πάρει από εμάς, είτε όχι. Προσπαθούμε ο πελάτης να παραλαμβάνει το ποδήλατό του πολύ γρήγορα, διότι καταλαβαίνουμε ότι για πολλούς είναι το μεταφορικό τους μέσο και μ' αυτό πάνε στην δουλειά τους. Ακόμα αναλαμβάνουμε  ηλεκτροστατικές βαφές  γι' αυτούς που βαρέθηκαν το ίδιο χρώμα τόσο καιρό ή γι'' αυτούς που έχουν ταλαιπωρήσει αρκετά το σκελετό."


Κατά πόσο είναι εφικτή η χρήση του ποδηλάτου σε πόλεις σαν την Αθήνα; "Η χρήση του ποδηλάτου στην Αθήνα, αν και προσπαθούν να την κάνουν δύσκολη, μιας το κράτος δεν έχει προνοήσει για ποδηλατοδρόμους, θεωρώ ότι είναι εφικτή. Φτάνει να πηγαίνεις κανονικά στο κέντρο της  λωρίδας σου από δεξιά, να τηρείς τον Κ.Ο.Κ  και θα φτάσεις ασφαλής στον προορισμό σου."


Ο κόσμος έχει αρχίσει να εξοικειώνεται με την ιδέα του ποδηλάτου, δεν φοβούνται τόσο όσο παλιότερα να βγούνε στον δρόμο, γιατί έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα οι ποδηλάτες κι οι οδηγοί έχουν γίνει πιο συνειδητοποιημένοι, προσέχουν περισσότερο. Ακόμα και λόγω της κρίσης  όλοι άφησαν τ' αμάξια και προτιμούν να πάνε στην δουλειά τους με το ποδήλατο για οικονομία. Η Ελλάδα πλησιάζει πια στη νοοτροπία του εξωτερικού, δηλαδή το ποδήλατο δεν είναι μόνο για παιδάκια αλλά είναι το τέλειο μεταφορικό μέσο κι η τέλεια άσκηση. Ελπίζουμε βέβαια και το κράτος να μπεί στο όμορφο αυτό κλίμα και να βοηθήσει λίγο στην καθημερινότητα των ποδηλατών.

Οι Cyclopedia θα φέρουν στο parapera ποδήλατα πόλης, ηλεκτρικά. σπαστά και αξεσουάρ, από τα εγκαίνια, στις 28/05, και για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
Τα προϊόντα τους θα τα βρείτε στην οδό Αλίμου 92, Αργυρούπολη και στο cyclopedia bikes.
 

Sanja Cirjac - Η Madame De Mode και οι γεωμετρίες της


Η Sanja Cirjak γεννήθηκε στο Ζάγκρεμπ στην Κροατία.  Έχει σπουδάσει  σχέδιο και ιστορία μόδας. Το 2003 άρχισε να δουλεύει επαγγελματικά στο χώρο και άνοιξε το δικό της στούντιο στο Ζάγκρεμπ με τον τίτλο "Madame De Μode", με τη συνεργάτιδά της, την Βικτόρια. Γρήγορα άρχισαν να λαμβάνουν μέρος σε εβδομάδες μόδας και φεστιβάλ. Το 2009 μετακόμισε στην Αθήνα , στον Λυκαβηττό και το 2010 ξεκίνησε το δικό της label με τίτλο 19.02




"Σχεδιάζω και ράβω μόνη μου και με τη βοήθεια μια υπέροχης κυρίας, Ελληνίδας, που με βοηθάει. Χρησιμοποιώ κυρίως μετάξι, βαμβάκι, βισκόζ και μαλλί, αλλά δεν φοβάμαι να πειραματιστώ και με άλλα υλικά. Με τρελαίνουν τα ελαστικά και τα λάστιχα και πολλές φορές μπορείς να βρεις αυτά τα συστατικά στη δουλειά μου. Πρόσφατα ανακάλυψα ένα καινούργιο πάθος – το πλέξιμο και ξεκίνησα να κάνω αξεσουάρ", μας λέει η ίδια  για την δουλειά της. 



Στα σχέδιά της η Σάνια χρησιμοποιεί πολύ το μαύρο και το γκρι και παίζει με τις αποχρώσεις του σκούρου μπλε, αλλά όπως λέει "θα περιμένω να δω πού θα με πάει η μυρωδιά της πορτοκαλιάς, του γιασεμιού και το όμορφο φως στα δρομάκια της Αθήνας  με τα μικρά μαγαζιά.."




"Ακόμα παίζω και αναζητώ το τέλειο σχήμα και τις τέλειες αναλογίες  στην ομορφιά και στην απλότητα. Αγαπάω τα ρούχα που με την πρώτη όψη φαίνονται απλά και καθημερινά, αλλά όταν τα κοιτάς από κοντά βρίσκεις μια διαβολική λεπτομέρεια".




Στο parapera θα δούμε δουλειές από την τελευταία της συλλογή, όπου παίζει με τα γεωμετρικά σχήματα , τους κύκλους και τα τετράγωνα. "Η ιδέα είναι να βρω μέχρι ποιού σημείου το ρούχο δεν χάνει τη φόρμα του και είναι άνετο και ελεύθερο με τις κινήσεις του σώματος."





Τις δημιουργίες της Sanja Cirjac, τις βρίσκετε κατά περιόδους στο Meet Market αλλά και στο κατάστημα Ορφανίδης (Κολοκοτρώνη 27), στο "Studio Gallery Carpe Diem" στην Λευκωσία της Κύπρου, στη σελίδα της http://www.madamedemode.com/ και στο mail  sanjacirjak1902@gmail.com.
Η Sanja θα είναι κοντά μας από τις 28/05 μέχρι και το Σεπτέμβριο.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Νίκος Χαριτάκης - Γυαλί που αναπνέει, γυαλί ζωντανό

Το φυσητό γυαλί, είναι μια τέχνη και ο Νίκος Χαριτάκης την εμπλουτίζει απλόχερα με την παράδοση του τόπου του, την Κρήτη. "Γεννήθηκα στις Μέλαμπες, ένα ορεινό χωριό στη νότια Κρήτη. Δεν σπούδασα. Είμαι σχεδόν αυτοδίδακτος. Και λέω "σχεδόν", γιατί δούλεψα ως ανειδίκευτος εργάτης ένα μεγάλο διάστημα, κοντά σε έναν άνθρωπο που ήξερε την τέχνη του γυαλιού".

Συνεδρία διαφανών υπάρξεων




«Στη φύση δεν υπάρχουν ευθείες γωνίες. Μου αρέσουν οι απαλές γραμμές που κολακεύουν τα χέρια και τα μάτια. Σε αυτήν την έκφραση της αγάπης μου για τη φύση, για τα απλά πράγματα της ζωής και για την πατρίδα μου την Κρήτη, βρίσκεται για μένα η πρόκληση και η εκπλήρωση της τέχνης μου.»




Ο Νίκος ζει στην Κρήτη και στην Αθήνα. «Πηγαινοέρχομαι. Η Κρήτη είναι όμορφος τόπος. Η Αθήνα πάλι, πρέπει να ξαναγίνει όμορφος τόπος, να ξαναζωντανέψει το κέντρο της. Νομίζω πως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που συμμετέχω και στην πρωτοβουλία του Παραπέρα. Όχι αλτρουιστικά … ίσως ενσυνείδητα.»

Με το ποτήρι κοντόγιομο


Ο Νίκος Χαριτάκης έχει τα δικά του τελετουργικά  μέσα στην ημέρα και τα βαφτίζει με  τα χρώματα του πορφυρού, τού κεχριμπαριού, του καυτερού ήλιου, του πράσινου της άνυδρης ελιάς και του νεαρού χορταριού, του μπλε του Λιβυκού Πελάγους και των διάφανων οριζόντων.  "Μ' αρέσει να προσπαθώ να αποδώσω τις γραμμές και τα χρώματα όπως αυτά εμφανίζονται στο φυσικό μου περιβάλλον, την Κρήτη. Το πράσινο της ελιάς και το καφέ της ξερής γης μετά από ένα μακρύ, ζεστό καλοκαίρι, το απαλό γαλάζιο τ' ουρανού μετά την αυγή, το βαθύ μπλε της θάλασσας".



‘Είσαι γυαλένιος μαστραπάς, είσαι γυαλένια γλάστρα,
δυ
o νεφελάκια λείπεσαι, να’ σαι ουρανός με τ’άστρα’




Πρώτη ύλη του, το γυαλί που δεν είναι πια χρήσιμο. «Μαζεύω γυάλινα αντικείμενα, βάζα, μπουκάλια κ.ό.κ. και τα λιώνω σε ένα καμίνι, όσο να γίνουν ρευστά …σαν μέλι. Κατόπιν, αυτό το ρευστό γυαλί το φυσώ, του δίνω χρώμα και σχήμα, σε ελεύθερη φόρμα. Δηλαδή, δεν δουλεύω με καλούπια.  Με λίγα λόγια, το μετατρέπω σε αντικείμενο καθημερινής χρήσης: Ποτήρια, μπουκάλια, λάμπες, μπολ και ό,τι χρησιμοποιούμε στο τραπέζι μας και στο χώρο μας.»



Κάποιο μπλε

Ποιοι ενδιαφέρονται για τις γυάλινες αυτές δημιουργίες συνήθως; Ο ίδιος μας λέει, "Πιστεύω, όσοι δημιουργούν μέσα τους το χώρο για να αναπτύξουν μία σχέση με το ποτηράκι που κρατούν στο χέρι τους ή το μπουκάλι με το οποίο σερβίρουν την παρέα τους. Ίσως είναι άνθρωποι που δεν τους αγγίζουν τα καταναλωτικά ρεύματα, τα οποία πιθανώς ισοπεδώνουν τις αποχρώσεις στην αισθητική μας. Αντιλαμβάνονται τη ζωή τους με περισσότερο χρώμα και αξιολογούν αυτό που λέμε μικρά τελετουργικά, σαν αυτό που περιέχεται στη διαδικασία της ρακοποσίας μιας παρέας". 

Κορυφογραμμές οριζόντων

Μεσημέρι μακρόσυρτο

Τις γυάλινες δημιουργίες του Νίκου Χαριτάκη θα τις βρείτε στη σελίδα  http://www.sualo.com/, στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στο Estudio Gallery στην Κηφισιά, στα καταστήματα ATTILIO (Γλυφάδα), αλλά και σε άλλα επιλεγμένα καταστήματα. Μπορείτε, επίσης,  να απευθυνθείτε και στα τηλέφωνα 6977610790-6974350186.
  
Στο parapera θα είναι μαζί μας από τις 30/05 μέχρι και τις 28/06.